Mioritza

Mioritza noastră nu se limitează la stadiul de simbol național și nici nu vorbește despre vreun animal ovin în stare pură, ci despre cum nimeni, nici măcar divinitatea, nu reușește să afle secretul: acela al baciului dispărut. Am luat mitul așa-zis primordial și am început să-l întoarcem pe toate părțile ca să aflăm ce-a vrut să-i spună de fapt baciul moldovean mioarei, cât e adevăr și cât e mister. Mai departe ne-am închipuit că baciul s-a ascuns, că nu a fost atât de naiv încât să-și aștepte moartea și că s-a împotrivit destinului, s-a împotrivit Cuvântului. Așa că avem personaje ca Dumnezeu, Diavolul, Doctorul, Baba Dochia, Manole și Ana, care se dau de ceasul morții într-un mod comic și apăsat ca să afle câte-n lună și în stele. Puțină filosofie, puțin Faust, puțin comic și puțină dramă, toate cu multă atenție și băgare de seamă.

,,Textul lui Daniel Chirilă este în același timp comic-amărui și tragic, trezind din somn unul din marile mituri ale românității pentru a-i arunca în față bănuielile unei generații ce nu se mai îmbată cu vorbe. Adormirea agonică a Mioritzei timp de 2.000 de ani ne interpelează pe toți, iar trezirea ei la o conștiință mai pură este pândită de un sacrificiu la care mulți tineri din ziua de azi au angoasa că vor fi condamnați.” (Vlad Alexandrescu, Art7)

,,Spectacolul Frilensărilor se cere revăzut, dezbătut, povestit. El marchează certa creştere în anvergură a trupei şi reclamă atenţia oamenilor activi în teatrul momentului, fie ei critici sau nu. Aceeaşi observaţie şi pentru restul portofoliului curent al Teatrului Luni de la Green Hours, locul de naştere al independenţilor mioritici (se întâmpla în 1997), intrat o vreme în penumbră, pentru a se reinventa în lunile de pe urmă cu piese proaspete, deştepte şi neliniştitoare, scrise, montate, mobilate, luminate, sonorizate şi jucate de oameni vii, inteligenţi, talentaţi, insuficient mituiţi de zeii resemnării ori ai compromisului.” (Mihai Brezeanu, Liternet)

Distribuția: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Daniel Chirilă

Regie, text, scenografie: Daniel Chirilă

 

Program Green-Frilensăr pe contour:

28 iulie – Toboliu, Cămin cultural

2 august – Halmeu, Cămin cultural

12 august – Jurilovca

 


Trailer

Galerie