Mălăieș în Călcăieș

Spectacolul Mălăieș în Călcăieș pornește de la povestea Capra cu trei iezi, dar se transformă treptat într-un mix contemporan cu valențe de Romeo și Julieta. Mezina Capră se îndrăgostește de mezinul Volf, însă soarta crudă dată de mâna vânătorului pune capăt poate prea repede iubirii celor doi. De aici urmează un thriller cu accente comice, în care restul familiei Wolf caută răzbunarea pe prispa Caprei cu trei iezi, cu dansuri, cântece și blesteme. Dar Mălăieș în Călcăieș nu se caracterizează doar prin poveste, dans și joacă, ci și prin jocul dublu al actorilor actori în conflict permanent cu personajele. Mălăieș în Călcăieș exploatează cu simțul răspunderii amintirile copilăriei din Moldova și tradițiile primite de la bunici, însă fără a uita nicio clipă de mesajul clar și concis al poveștilor de zi cu zi.

“Mălăieș în călcăieș*povești urbanî” are umor cât cuprinde, moldovenisme, brânză cu smântână, praznic pe țolinci cusute, opinci și ii, șapte actori care te-ndoaie de râs cu mimica, vocile și dansurile, un porc de plastic guițător, o poveste de iubire între mezinul familiei Capră (Loredana Cosovanu, cea mai bună actriță la Gala HOP în 2012) și mezinul familiei Volf, cel a cărui dispariție vor să o răzbune tatăl și cei doi frați, tradiții românești cu ța ța ța, căpriță ța, superstiții, interacțiune cu publicul și atenționarea “n’aveți grijă, nu’i Dabija”. (Cătălina Miciu – Oameni și gusturi)

Nu ştiu să spun dacă cei 7 actori ieşeni care joacă şi regizează Mălăieş în călcăieş, spectacol după Ion Creangă produs de Frilensăr, sunt părinţi, patrioţi, stângişti sau mândri. Pot însă să spun doar că ştiu să citească un text (Capra cu trei iezi), să îl privească cu ochi vii, să se joace cu el, să îi găsească sensuri deştepte şi rubedenii cu totul neaşteptate (cine ar fi zis că familiile Capră şi Volf au sânge de Capulet şi Montague?), să îl aducă în citadinul secolului XXI fără să-i strice aroma de rural atemporal, să recupereze cuvinte vechi, aşezându-le, în chip firesc, lângă vorbe noi, să intercaleze muzici noi, subcarpatice printre colinde şi urături străvechi, să facă multe altele asemenea, în semn de preţuire şi bucurie pentru ceea ce au şi au moştenit şi se cuvine să trimită, proaspăt, mai departe.

(Mihai Brezeanu, Liternet)

 

Distribuție: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu, Daniel Chirilă

Text și regie: Daniel Chirilă

 

Program Green-Frilensăr pe contour:

26 iulie – Nădlac, Casa de cultură

5 august – Săpânță

7 august – Rădăuți

8 august – Păltiniș, Căminul cultural

9 august – Drînceni, Căminul cultural

10 august – Alexandria, Ideo Ideis

 


Trailer

Galerie