Despre Frilensăr

Platforma culturală Frilensăr a luat naștere în primăvara lui 2013. Legenda spune că, abia ieșiți de pe băncile cam șubrede ale facultății de teatru, trei tineri, foști colegi de facultate, Claudia, George și Daniel, locuiau în Iași, într-o cameră, undeva pe la Piața Unirii. Acolo, unul dintre tineri a scris sub pseudonim textul spectacolului Frilensăr, care a stat la baza formării trupei. Au mai cooptat și un tânăr actor pe numele său Radu, au apelat la un foarte bun artist vizual – Iustin și au scos premiera de capul lor pe 21 aprilie 2013, în Cafeneaua Maideyi, unul dintre spațiile independente ale vremii.

Aceeași legendă spune că spectacolul a surescitat atenția publicului ieșean, un public, după cum umbla vorba, destul de conservator în raport cu restul țării, o preconcepție ușor de demontat atât timp cât spectacolul de teatru propus avea coerență și se adresa direct vremurilor actuale. Spectacolul Frilensăr vorbea pe un ton dulce-amărui despre situația artistului independent, sondând pe mai multe paliere, cum ar fi: pregătirea educațională, mediul instituțional subvenționat, alternativa contra sistemului sau calitatea reală a principalilor exponenți. Bine, bine… astea sunt niște cuvinte mari, dar cam așa a fost.

Sub deviza Let your liberty get free!, spectacolul Frilensăr a participat la câteva festivaluri de teatru cum ar fi Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea sau Fringe Iași Festival, ceea ce a dus la formarea unei trupe și ale unor principii de creație. Astfel, în scurt timp, la doar un an de la apariție, Frilensăr avea deja 3 spectacole în repertoriu: Frilensăr, 5 pm și Mălăieș în Călcăieș. Căpătând încredere în forțele artistice și cooptând noi membri ca Ada Lupu, Loredana Cosovanu, Ioana Corban, Alex Iurașcu și Tiberiu Enache, trupa și-a conturat un loc stabil în peisajul teatral național. Prin urmare, Mălăieș în Călcăieș, spectacol realizat în 7 zile în iarna lui 2013, a câștigat în toamna lui 2014 Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Maratonul Teatrului Independent și Premiul carpato-danubiano-pontic la Festivalul Național de Teatru Independent.

Revenind la legendă, aceasta spune și că o parte din membrii trupei se stabiliseră deja în acest timp ȋn capitala plină de alternative – București, în speranța prinderii de picior a vreunei  zeități cu spirit cultural. Drept urmare, pentru o perioadă, viața frilensărilor a urmat cursul prestabilit: București – Iași – București. Tot legenda spune că, în momentul în care interesul publicului ieșean pentru teatrul independent a început să scadă, trupa Frilensăr s-a stabilizat în iarna lui 2015 în capitala alternativelor, mai exact în primul teatru independent din țară, adică Teatrul LUNI de la Green Hours. Iar stabilizarea de la Green Hours a adus integrarea spectacolului Mălăieș în Călcăieș, cu o distribuție modificată într-o trilogie numită Tristory. Odată cu trilogia, în trupă au apărut și fețe noi: Alina Mîndru, Daniela Tocari, Ovidiu Cosovanu și Victor Bitiușcă.

De menționat este faptul că Tristory, trilogia emoțiilor parțial (ne)închipuite, formată din spectacolele Mălăieș în Călcăieș, Mioritza și Once upon, se folosește într-o manieră contemporană de tradițiile, miturile și obiceiurile naționale pentru a crea spectacole de teatru active și reale în context social. Nu-i atât de grav pe cât pare, e multă joacă, mult zâmbet și gânduri macabre.

Din decembrie 2015 până în prezent, Frilensăr a avut peste 100 de reprezentații în București și în țară, reușind să participe la numeroase festivaluri, dintre care amintim Premiul pentru cea mai bună trupă de actori, câștigat în cadrul Galei Hop în 2016. Frilensăr are în prezent patru spectacole active (Mălăieș în Călcăieș, Mioritza, Once upon și Înaintea erei noastre) și încă două spectacole în pregătire ( Privește cerul și Who I am). Frilensăr are 7 membri stabili (Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu și Daniel Chirilă) și doi colaboratori (Maria Veronica Vârlan și Tudor Morar).