Granița – documentarul

October 18, 2017 8:15 am Scris de

 

 

A trecut ceva timp de când ne-am întors din caravana noastră, dar în ultimele două luni, am avut un fel de pitic chinez care a stat și-a vizionat și editat toate filmările pe care le-am făcut noi în caravana. Și credeți-mă că am filmat ca apucații. Mai ales în prima parte. Am filmat la modul agresiv de parcă și noi la rândul nostru am fi fost niște asiatici coborâți pe plaiurile carpato-danubiano-pontice. Ei, și ne-am apucat să filmăm oameni, case, muzee, împrejurimi ca să le arătăm prietenilor noștri de acasă care-i treaba în vestul ăsta salbatic numit România și de ce la ei se cheamă pilaf și nu orez. Ne dădeam jos ca mignonii cu telefoanele, camerele și go-prourile în mâna și ne plimbam ca niște muște prin fiecare colțișor în care aterizam. Am fost stresanți, am fost priviți ca bucureșteni sau sudiști, ceea ce a fost teribil de amuzant pentru că cine ne știe, știe că suntem departe de așa ceva. Suntem departe de civilizație sau despre cum ne închipuim noi că e civilizația. Și noi ca artiști și zonele pe care le-am vizitat. Asta nu e o jignire. E așa un sentiment pe care poate l-am moștenit. Căutăm în permanență niște confirmări și comparăm mere cu prune și arahide cu nuci, dar cred că în esență ar trebuie să acceptăm că lubenița poate fi și lebeniță și pepene și harbuz. Deci poate nu e vorba de civilizație, ci e vorba de educație și că ne deranjează și ne confruntă e lipsa de informație și interes indiferent de ce barcă (parte) vorbim.

Deci am filmat ca apucații, așa cum am învățat înainte de la Andrei Cozlac sau cum îl știe toată lumea – vestitul CZC. Pe Andrei îl știm de demult, e un om foarte, foarte fain și colaborează pe partea de video mapping cu regizori importanți din țară și-nfară de asta mai e și prof la foto-video la Iași. Plus că e amuzant, plus că în Mălăieș în Călcăieș joacă rolul invizibil al Lupului cel Mic care e dat dispărut. Practic, personajul de la care începe conflictul. Deci cum spuneam: Andrei e un om foarte important. A dus o muncă de chinez uitându-se la peste 800 gb de filmări. A editat, a editat și-a editat de a rămas vreo oră și ceva din ce-am făcut noi în caravana în fiecare zi. Și așa a ieșit documentarul GRANIȚA, documentarului caravanei noastre. Noi l-am descris așa:

 

Câteva întrebări și 4000 de kilometri străbătuți în căutarea răspunsurilor. Documentarul Granița arată povestea caravanei celor 7 artiști și tratează cu umor și energie descoperirile celor 7 exploratori culturali. Un documentar autentic despre poporul român și cultură, un documentar despre cum este privit teatrul acolo unde nu există scenă.  Un documentar despre încercările culturale, despre singurătatea românului de rând și despre cum, de la noi, se pleacă. Un documentar construit pe comparația din tânărul actor și locurile culturale pe care le-a descoperit. Neaoș, balcanic și inevitabil cultural.  

 

GRANIȚA – documentarul are premiera duminică 29 octombrie la Centrul Cultural Ceh, în București, de la ora 19.00.