Ce-o fi cumpărat capra de la piață?

September 8, 2017 9:19 am Scris de

Joc uneori un joc cu mine însămi. Privesc oameni necunoscuți și încerc să îmi dau seama cine sunt în funcție de ce pantofi poartă, de cum sunt ridurile pe fețele lor, de cum stau pe scaun sau de ce au în sacoșă etc. Mă gândesc de unde ar putea veni sau unde pleacă, și, mai ales, cine îi așteaptă acasă. Uneori văd bătrâni cu flori în mână și nu pot să nu mă întreb dacă se duc acasă sau la cimitir.

Fiecare om are povestea lui, la fel cum și personajele au povestea lor dincolo de ceea ce se vede pe scenă. Capra mea s-a dus la piață și între timp i s-a schimbat viața. Vă dați seama? Ea alegea roșii și castraveți, în timp ce jupânul lup îi mânca doi dintre copii. Cum o fi asta?

Ironia face ca, de cele mai multe ori, cele mai tragice vești le primim în timp ce spălăm vase sau ștergem praful. Te trezești de dimineață pregătit pentru o zi ca oricare alta și “Bum”, jupânul lup peste iezișorii tăi! Vă dați seama ce e în sufletul caprei ăsteia? Câte mustrări de conștiință! La ce i-or fi trebuit ei, chiar azi, roșii și castraveți? Nu-i chiar așa simplu ce se întâmplă în sufletul ei. De unde și răzbunarea cruntă, dacă e să facem și un profil psihologic.

Vedeți voi, mi-o imaginez pe capra asta, mergând liniștită către casă, cu roșii și castraveți în traistă, fredonând “Trei iezi, cucuieți…”, și când-colo, când ajunge în curte, vede ușa casei deschisă larg… Apoi un cadru cu roșiile și castraveții rostogolindu-se în țărână….