Io-s Ion

August 20, 2017 8:27 pm Scris de

Salut! Io-s Ion. Am 13 ani și am și-o soră mai mică, dar mută. Tatăl meu a plecat undeva departe după ce mama mea plecase și ea. Și-au plecat acolo departe și nu știm mare lucru de ei. De fapt, nu știm nimic de ei. Ei ne-au promis că se întorc, că vin, că ne trimit haine, dar nu s-au mai întors și nici n-am primit nimic. Dar nu-i judec, nu. Aia e, dacă nu se întorc, o să mergem noi la ei.

Nah, cu sor-mea mă-nțeleg așa și așa, având în vedere că nu vorbește, uneori înțeleg mai greu ce vrea să spună cu un deget. Dar nici pe ea nu o judec fiindcă săraca e judecată destul de mult prin sat și nu cred că ar vrea să o judec și eu. Nu cred.

Ce mi-a rămas de la ai mei e un casetofon pe care tot încerc să-l fac să sune. Da. Nici el nu merge. Dar îl fac eu. Eu repar tot. Eu fac tot. Îmi place munca. Asta am moștenit-o de la mama. În clasă eu am facut să avem lumină. Se mai ia ea, dar dacă dau la manivelă revine. Nimeni nu știe cum am facut să avem lumină și nici nu o să afle că după o să facă și ei și eu de unde o să mai câștig bani să plec departe dupa ai mei? Ă? Lasă că știu eu.

Mie îmi place la școală. Îmi place să știu răspunsurile fiindcă dacă știu, Tovarășul Profesor Primar îmi mai dă câte ceva de la el de acasă sau din grădină. Ultima dată ne-a dat o găină. Noi o mai creștem un pic și după o s-o putem găti. Eu montez totul prin clasă, eu fac partea mecanică și totul ține de regula burghiului. Mă rog, nu chiar tot, dar ține-ține și de ea.

Mai sunt coleg cu Baziliu, care e cel mai mare din clasă. Nu-mi place de el că nu prea învață și încerc să-l fac să mai știe câte ceva, dar în rest mie îmi place că face glume bune și mă mai apără prin sat. E bun la bătaie. Și ultimul coleg e Elvis cu care mă bat la învățătură. În rest, mă înțeleg bine, dar el oricum e din altă parte. El vine la costum, mama lui e secretară la primărie, are relații Tovarășul Profesor Primar. Eu n-am ce are el. La el e frumos, e curat. Mă mai duc la ei să-i ajut la treabă, la curte sau la câmp și eu îi văd. Sunt oameni care au,ce să mai. Eu ajut că altfel nu aș avea nici eu, nici sormea de mâncare. Noi suntem. Ăștia patru. Atât. E mic satul și plus că nu toți copii vin la școală.

Pe 23 August începem noul an la Arcub. I-am prins Smarandei, adică soră-mii, așa o cheamă pe ea, i-am prins un caras din balta din sat. De-atunci e prietenul ei. Mie îmi convine că așa pot și eu să mai ies prin sat fără ea. Cam asta-i. Io-s Ion și abia aștept să înceapă școala.